Trommelfilters bij Nedap in Groenlo

In Groenlo ligt een kraakheldere koivijver met 750 m3 inhoud, Nedap had de wens om het totale filtratiesysteem nog onderhoudsvriendelijker te maken, hiervoor werden trommelfilters ingezet.

Markten in beweging brengen met technologie die er toe doet, dat is de missie van Nedap. De High-Tech parel uit het Achterhoekse Groenlo is met wereldwijd 11 kantoren en 750 medewerkers met recht een Multinational te noemen.

De sfeer zowel in als buiten het Nedap gebouw ademt dezelfde sereniteit uit, dat kan geen toeval zijn, alles klopt hier. De missie van Nedap wordt in alles tot uiting gebracht, de grote koivijver maakt hiervan onderdeel uit. Deze koivijver is al een aantal jaren geleden aangelegd door vijverspecialist Valle Verzasca uit het Gelderse Keyenborg, eigenaar Rene Mullink is sindsdien betrokken bij alle aanpassingen en uitbreidingen op het gebied van recreatief water bij Nedap.

Eenmaal aangekomen in de “machinekamer” van deze koivijver, is het gedaan met de rust. Pompen, filters, trommelfilters en UV-c apparaten zijn continue in werking om de enorme koibezetting een helder en aangenaam verblijf te geven in de vijver. Om het filtratieproces nog verder te verbeteren zijn 2 trommelfilters model ITF 50 van Inazuma aan het totale filterproces toegevoegd, met een doorstroomcapaciteit van 30 m3/h per filter door 70 mµ filtergaas. Hoofd T.D. Jan Spanjaard, die samen met Thomas Besselink en Robin Hoffman verantwoordelijk is voor de gebouwentechniek, is zeer te spreken over de werking van de trommelfilters en het feit dat deze filters geheel uit rvs zijn vervaardigd.

Trommelfilters worden al decennia toegepast in de industrie, het feit dat deze techniek de laatste jaren in de vijverwereld in opmars is, heeft vooral te maken met de gunstige prijsstelling t.o.v. de industriële versies. Deze zeer efficiënte filtertechniek is nu voor een breder publiek bereikbaar.

Producent Inazuma komt uit het Duitse Beieren, de regio waar veel High-end producten vandaan komen en waar men geen concessies doet aan kwaliteit en streeft naar perfectie. Inmiddels is generatie MK IV op de markt gebracht, uitgevoerd met Speed Flush en Clean Brush reinigings-systeem, die ervoor zorgen dat onderhoud nog verder geminimaliseerd worden.

De volledig uit rvs vervaardigde trommelfilters, zijn voorzien van een ingebouwde spoelpomp, die het 50 mµ zeefdoek perfect schoon houdt. Het Speed Flush systeem spoelt de afvoergoot – onafhankelijk van het reinigingsproces – periodiek door. Mochten er nog vuilresten op de afvoergoot achterblijven, dan zorgt het Clean Brush systeem ervoor dat ook deze laatste vuildelen verwijderd worden.

De Inazuma trommelfilters kunnen zowel pompgevoed als gravity opgesteld worden.

Auga Water Zuiveren - Trommelfilter Nedap

Auga Water Zuiveren - vijver trommelfilter Nedap