Stadsvijvers Hardenberg aangepakt

Hardenberg

Teruglopende visstand in stadsvijvers Hardenberg aangepakt

Het is inmiddels een veel voorkomend probleem; Hengelsportverenigingen hebben steeds meer moeite om een vis te vangen door teruglopende visbezetting op hun visstekje.

De remedie is vis bijzetten; maar dat is niet de oplossing, het probleem moet aangepakt worden en bijzetten van vis kost verenigingen natuurlijk geld. Met 726 visverenigingen in Nederland is het een groot thema geworden.

De problemen in kaart gebracht

De hengelsportvereniging in Hardenberg kreeg helaas ook meerdere keren te maken met deze problemen. De vereniging pacht de vijvers van de gemeente en legde het probleem daar en bij Sportvisserij Oost Nederland op tafel.

Raymond Vasterink van D.S.K. Pellets en D.S.K. Sierviskwekerij uit Deurningen is de hoofdrolspeler in dit verhaal. Hij levert niet alleen lokvoer voor de hengelsport, maar werkt ook voor de gemeente als uitvoerder park- en landschap en weet daardoor wat de problematiek is bij veel park- en visvijvers. Hij heeft inmiddels een aantal beluchters en fonteinen van AUGA geplaatst voor lokale gemeentes.

Raymond: “Ik werk al vele jaren met AUGA, ze staan altijd voor ons klaar als we ze nodig hebben. Bovendien spelen ze flexibel in op onze wensen. Installaties worden “op maat” voor ons aangepast, afhankelijk van de situatie op locatie”.

De weg naar AUGA was dus snel gevonden om met de betrokkenen in gesprek te gaan en de problemen te analyseren. Daarvoor zijn parameters nodig zoals de afmetingen van de vijvers, waterdiepte, waterkwaliteit en bodemgesteldheid, de infrastructuur voor elektrische aansluitingen. We houden rekening met flora en fauna op locatie en passen installaties hierop aan, als dat nodig is.

Als de informatie compleet is, wordt een “all-in” offerte uitgebracht voor levering, plaatsing en onderhoudsadvies van de apparaten. Dat is de werkmethodiek van het projectteam van AUGA.

Verschillende oorzaken voor vissterfte

Bodemvervuiling en stilstaand, opwarmend water waren belangrijke veroorzakers van de vissterfte in de vijvers van Hardenberg.

Vissterfte is een topic; klimaatverandering, warmtepieken en lozingen door noodoverlopen van het rioolstelsel bij intense regenbuien, zorgen voor een enorme zuurstofdip, met massale vissterfte en stankoverlast tot gevolg.

Het onderhouden van vijvers kan nog soms een discussie zijn tussen gemeente, waterschap en de gebruiker. Een goed gesprek tussen de partijen werkt in de meeste gevallen verhelderend, waarbij AUGA graag meewerkt als sparringpartner.

De draagkracht van visvijvers loopt terug. Sportvisserij Nederland heeft dit probleem al langer geleden onderzocht en een langdurige test met AUGA-installaties positief afgesloten. Het rapport lees je hier.

Van plan naar realisatie

Omdat Raymond Vasterink al ervaring had met onze installaties in andere projecten en de communicatie met de gemeente en visvereniging verzorgde, konden we snel werken.    

De grote, langgerekte vijvers werden voorzien van in totaal 4 drijvende Flow propeller-mixers, om het stilstaande water in beweging te zetten en bodemophopingen af te breken.  

Daarnaast werden 4 drijvende S-Flow volumebeluchters geplaatst. De enorme waterverplaatsing van deze apparaten zorgen voor temperatuurreductie, ontgassing en zuurstofverrijking. 

Meerdere kleinere apparaten werken efficiënter dan enkele grotere. Vijvers zijn vaak organisch gevormd, met meerdere kleine installaties worden dode hoeken ook in beweging gebracht. Dat lukt niet goed met enkele grotere apparaten.

Bovendien is over het algemeen de aanwezige elektrische stroomvoorziening beter geschikt voor het aansluiten van apparaten met kleinere vermogens.

Elke installatie in Hardenberg heeft een motorvermogen van slechts 0,75 kW om een grote hoeveelheid water te verplaatsen en te beluchten.

 

  •  S-Flow in bedrijf.                                                         

De apparaten worden “stekkerklaar” geleverd, het plaatsen van de systemen was een eenvoudige klus voor Raymond Vasterink, die ook de uitvoering verzorgde. Het is natuurlijk ook mogelijk om het installatiewerk aan AUGA over te laten. Wij werken door het gehele land met verschillende installatiepartners, dat werkt efficiënter en scheelt natuurlijk in de kosten.

Het project is in de nazomer van 2023 in bedrijf gesteld, optimaal is om de zomerwarmte voor te zijn en dus op tijd te beginnen met het maken van plannen om vroeg in het voorjaar installaties te plaatsen.

Een eerste evaluatie van het Hardenberg project kan na een volledig seizoen gemaakt worden, de gemeente heeft echter nu al aangegeven geen vissterfte meer waargenomen te hebben.

Wil je meer informatie over onze oplossingen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw waterprobleem? Neem dan contact met ons op voor een passende oplossing. Een mailtje naar projecten@auga.nl of bel ons op 0575-468020. 

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl